Sluiten

In de media

Agterberg Vleeswaren groothandel bestaat sinds 1972. In 2020 overleed Jos Louman, jarenlang de eigenaar van het bedrijf. In datzelfde jhaar werd hij door de ondernemersvereniging uitgeroepen tot ondernemer van het jaar.

Roy Louman runt sinds vorig jaar samen met zijn broers Nick en Dave het familiebedrijf. In de coronatijd stonden ze voor een uitdaging toen veel van de bedrijven waaraan zij leveren de deuren sloten. Een eigen winkel op de Heining bood wat verlichting.

‘We wisten dat het een keer stond te gebeuren, maar als het dan zo ver is, blijft de klap hard’, vertelt Roy Louman over het overlijden van zijn vader Jos. ‘Tijdens het afscheid is het woord “trots” vaak gevallen. We zijn erg trots op wat hij samen met onze moeder heeft opgebouwd en heeft achtergelaten. Trots op zijn persoonlijkheid, zijn voorkomen en zijn manier van zakendoen. We zijn er trots op om hem als vader gehad te hebben en we willen niets liever dan zijn ingeslagen weg tot een succes maken.’

Niet alleen op persoonlijk vlak waren het zware tijden. De coronacrisis zette de bedrijfsvoering, net als bij vele andere bedrijven, op zijn kop.  ‘We zaten in maart ineens met 800 kilo kaas en 700 kilo salades die wij niet meer konden uitleveren’, vertelt Roy Louman in de mooie bedrijfsruimte op de Heining. ‘We proberen zo breed mogelijk te leveren. Door deze spreiding zijn we nog steeds een gezond familiebedrijf. Vanwege maatregelen rondom corona moesten veel van onze klanten de deuren sluiten: broodjeszaken en bedrijfsrestaurants. De Rai, de Zuidas, het was uitgestorven. Ook cateraars, sportkantines, restaurants gingen dicht. Veel van onze klanten dus.’

Verkooppunt

Roy vervolgt: ‘We kregen een vergunning om aan particulieren te leveren en besloten een verkooppunt te starten, hier op de Heining. Natuurlijk hebben we daarover overleg gehad met bepaalde speciaalzaken in de omgeving. Zij draaien over het algemeen goed in coronatijd en hadden begrip voor deze keuze. Eigenlijk was het een noodgreep, vanwege al die kilo’s kaas. Zo ontstond de winkel, met kaas en salades maar ook vleeswaren en andere producten uit ons assortiment. Het begon te lopen en nog steeds zijn we op alle werkdagen geopend. Gelukkig weten veel mensen uit de omgeving ons te vinden. Met de feestdagen hebben we het ontzettend druk gehad.’ 

Slagersfamilie

Agterberg Vleeswaren groothandel bestaat sinds 1972. ‘We zijn een echte slagersfamilie’, vertelt Roy Louman. ‘Vera Louman en Louis Agterberg startten de onderneming in een klein pandje aan de Wilgenlaan. In 1983 nam mijn vader Jos het bedrijf over. Hij vestigde het bedrijf in 1990 op de Heining waar we verder groeiden.’ In 2013 werden verschillende panden aan elkaar verbonden en zo ontstond het huidige, grote bedrijfspand.

 

Pekelvlees

‘Al generaties lang wordt een groot deel van ons vleeswarenassortiment zelf op ambachtelijke wijze geproduceerd. Kwaliteit staat daarbij voorop. We begonnen met paté. De paté is verschillende keren bekroond in de slagerswereld. De oorkondes hangen nog aan de muur’, vertelt Roy lachend. Gaandeweg werd het assortiment uitgebreid. ‘Inmiddels is er een vleeswarensnijlijn, waar alle producten dagvers worden gesneden. We verkopen vers vlees maar ook kip, wild en gevogelte. Sauzen en salades zitten in het assortiment maar ook producten die in de snackbar  verkocht worden.’  

Geleverd wordt aan speciaalzaken, kwaliteitslagers, aan franchise supermarkten maar ook bijvoorbeeld aan de Hema. Roy: ‘Het pekelvlees daar komt bij ons vandaan. We willen zo breed mogelijk te leveren: aan alles waar je kunt eten. Dat betekent dat we naast de kwaliteitsslagers dus ook aan poeliers, visboeren, horecagelegenheden, kantines en snackbars leveren.’

Trouw, hecht team

‘Het ondernemen hebben wij van onze vader geleerd. Amsterdams, eerlijk, recht voor zijn raap, afspraak is afspraak’, vervolgt Roy.  Samenwerken met zijn broers is vanzelfsprekend in dit familiebedrijf. ‘We hebben allemaal onze eigen taken. Dave houdt zich bezig met productie en personeel. Nick doet met name de financiële en administratieve kant. Oom André, die ook in het bedrijf werkt, doet de inkoop en ikzelf de verkoop.’

Roy: ‘We doen het natuurlijk niet met z’n vieren. We werken hier dagelijks met zo’n dertig man. De meeste mensen werken hier al jaren. Ze zijn tussen de vijf en veertig jaar in dienst. Een vaste kern. Je weet wat je aan elkaar hebt. We zijn erg blij met ons trouwe, hechte team.’

Ontwikkeling

Het bedrijf is volop in ontwikkeling. ‘Niet alleen duurzaamheid is belangrijk maar ook de bedrijfsvoering. Wat kunnen wij onze klanten bieden? Met de groothandel willen we een servicebedrijf zijn. Als er een vraag is, gaan we dat regelen. We proberen nieuwe dingen. Voor sportscholen, kantines en horecaklanten leveren wij diepvriesproducten zoals kroketten en friet maar ook gezonde smoothies en softijs. Er zijn steeds minder slagers, kaasspeciaalzaken en groentezaken dus wij proberen door te pakken en op deze manier ook andere klanten te bedienen. We doen nu ook vega producten en humus, inmiddels 500 kilo humus per week.’    

De Weeren

Het lidmaatschap van de ondernemersvereniging vindt Roy belangrijk. ‘De nieuwjaarsborrel, de bijeenkomst op de feestweek. Er zijn altijd veel bekenden en het is fijn om andere ondernemers te kunnen spreken.’ Om bedrijventerrein De Weeren aantrekkelijk te houden, trekt hij op met andere ondernemers die daar gevestigd zijn. ‘Met onder meer Wesseling en Malipaard kijken wat we kunnen doen. Je bedrijf is je visitekaartje dus de omgeving is van belang. ’

Ondernemer van het jaar: Jos Louman

Op 27 november 2020 overleed vader Jos Louman op 66-jarige leeftijd. Eind vorig jaar werd hij door de ondernemersvereniging benoemd tot ondernemer van het jaar. Voorzitter Rob Koster vertelde die avond: ‘Of je nou bij Don Bosco, de voetbalclub, de feestweek of de kortebaandraverij komt, dé ondernemer van 2019 speelt altijd een grote rol. Ook de vorige twee winnaars zetten zich enorm in voor onze gemeenschap. Het is geen toeval dat ondernemers die op maatschappelijk vlak zo waardevol zijn, ook heel succesvol zijn met hun bedrijf.’  Roy en Nick namen de prijs, ook namens hun broer Dave die avond in ontvangst, vanwege gezondheidsproblemen die hun vader toen al had. ‘Trots, heel trots’, was hun reactie. ‘Vader Jos verdiende deze prijs. Een van de dingen die hij ons geleerd heeft, is dat wie goed doet, goed ontmoet. Hij gaf zelf het goede voorbeeld.’